pondělí 10. dubna 2017

Vždycky jsem chtěl pomáhat zvířatům

Velké srdce Leopolda Dostála, majitele útulku Voříšek, se rozhodlo pomáhat tam, kde je třeba. Člověk, který se nebojí zdolávat překážky. Celý svůj život se věnuje zvířatům, která mu to oplácejí láskou a náklonností. Smutný, ale zároveň i veselý je život tohoto hrdiny, jímž určitě je nejenom pro psy a jejich milovníky. Leopold Dostál v rozhovoru přibližuje, jak plynou dny v psím útulku v Čechách pod Kosířem.

Kateřina Navrátilová

Voříšek je hezké jméno pro útulek, jak jste na něj přišli?
V našem útulku jsou převážně voříšci tedy pejsci, kteří nejsou čistého původu. Šlo nám hlavně o to, aby ten, kdo bude chtít pejska z útulku, měl usnadněné hledání na internetu. Když do vyhledávače napíše obyčejné slovo voříšek, najde mu to stránky našeho útulku (/http://www.vorisek.org).

Vždycky jste chtěl pomáhat zvířatům? A odkdy vlastně útulek Voříšek funguje?
Ano vždycky, ale nemyslel jsem si, že to bude opravdu tak finančně namáhavé. Půjčka na šest milionů není žádná sranda, ale naštěstí už máme skoro splaceno. Útulek přišel k životu v roce 2007, jelikož jsme soukromý útulek, tak jsme opravdu rádi za každý dar, který dostaneme například od škol, organizací a tak dále. Výhodou městských útulků je to, že když nemají granule, požádají o ně město a mají klid. Soukromý útulek, jako je ten náš to má trošku jinak, ale jsme rádi, že si vše musíme tak vypracovat a hlavně, že nám má chuť někdo pomáhat bez toho by útulek pomalu ani nebyl.

Jak je to s dobrovolníky?
Co se týká sbírek, je toho strašně moc zrovna na Vánoce. Musím objet hromadu škol a školek s pejskem, abych dětem řekl, jak se správně chovat k nejlepšímu kamarádovi, který se neumí bránit, jak lidé. Chci, aby si pejska vážili a brali ho jako společníka ne jako vánoční dárek. Dobrovolníky jako takové, co by přijeli za námi pracovat, o to prosíme, ale bohužel nikdo nemá chuť pomáhat takovým způsobem. Máme možnost poskytnout venčení pejsků z našeho útulku, ale to jezdí opravdu lidé, co takto pomáhají několik let.

Autorka rozhovoru Kateřina Navrátilová s majitelem Leopoldem Dostálem. Foto: archiv K. N.

A co finanční pomoc? Všimla jsem si na vašich webových stránkách, že nabízíte virtuální adopci.
Virtuální pomoc byl velmi dobrý nápad, ale bohužel klávesnice má mnoho písmen a číslic, ale ano jsou tam lidé, kteří pomáhají pravidelně alespoň nějakou menší částkou, která nám opravdu přijde vhod.  Virtuální adopce spočívá vlastně v tom, že každý měsíc se vám strhne částka, kterou si sami nastavíte z účtu, a chodí zase na ten náš. Tím platíme různé zdravotní výdaje a hlavně kupujeme za to jídlo pro daného pejska, kterého jste se rozhodli virtuálně adoptovat.

Organizujete Voříškiádu. V čem to vlastně spočívá?
S tou je vždycky velmi práce, tak pokud by někdo chtěl pomoci budeme jenom rádi. Protože je potřeba všechny pejsky vykoupat, načesat a to opravdu není jednoduchá záležitost. Voříškiáda je v podstatě po celé republice, ale ano pravda koná se i u nás v Čechách pod Kosířem. Je to vlastně soutěž, která otestuje jak páníčka, tak pejska v různých povelech.

Jak dlouho ve vašem útulku čeká pejsek, než najde nový domov?
Z pravidla to trvá jenom pár týdnů, ale nemusí to tak být pořád. Máme tady zrovna dva pejsky, kteří jsou tady už rok a půl. Jsem ale rád, že o pejsky je zájem a hodně nám s tím pomáhají i jedny prostějovské noviny, které nám dávají inzerci na pejsky zadarmo.

Jaká je vaše nejhorší zkušenost, vzpomínka?
Nejhorší pro mě byl případ pejska, který byl uvázaný několik dnů v lese bez jídla, pití. Když jsme ho našli, tak opravdu na pokraji sil, ale byl to velký bojovník. Trvalo velmi dlouho než začal chodit znovu a byl opravdu zase na nohách. Naštěstí se pro něj našla výborná rodina a teď si u nich spokojeně žije, což byl opravdu zázrak, který mi doteď leží v žaludku.

Vrací vám někdy pejsky zpět, kvůli "nevhodnému" chování? Nebo všechny příběhy pejsků končí šťastně?
Zhruba před hodinou tady byl pár mladých lidí, co mi vraceli pejska po víkendu, který byl opravdu moc „hlučný“. Některé důvody k vrácení pejska zpátky do útulku mi přijdou vtipné, jelikož si lidé neuvědomují, že je to pes a ten občas i štěká.