neděle 2. července 2017

Zfilmovaná klasika vyhrála mé srdce

V roce 1991 uvedl Disney animovanou pohádku Kráska a zvíře. Tento příběh se stal jednou z nejpopulárnějších disneyovek a v březnu 2017 se dočkala i filmového zpracování, samozřejmě i dle originálu v muzikálové formě.

Celý příběh se odehrává ve Francii, kde žil na jednom zámku krásný mladý princ, jenž byl neskutečně sobecký a pyšný. Když odmítl pomoci čarodějnici, pomstila se mu tím, že jej přeměnila ve zvíře na několik let. Ovšem trochu se jí ho zželelo a dala mu šanci na vysvobození – tedy pokud se do něj zamiluje dívka, opět bude člověkem.

V nedaleké vesnici žil vynálezce Maurice a právě ten měl dceru jménem Bella neboli Kráska. Velmi se o ni zajímal arogantní mladý muž jménem Gaston, ovšem ji nezajímalo nic jiného než knihy.
Jednoho dne se Maurice vydal na cestu na trh, ovšem po cestě zabloudil a to přímo do zámku Zvířete. Zvíře jej uvěznilo jako trest za vstup na jeho pozemek a jakmile se tohle Bella dozvěděla, vydala se na otcovu záchranu. Nakonec se dohodla se Zvířetem, že v zámku s ním zůstane místo otce ona. Postupem času si na sebe Zvíře a Bella zvyknou a jako v každé pohádce se do sebe zamilují. Příběh končí šťastně, Zvíře se opět stane člověkem a vše je tak, jak má být.

Foto: archiv Walt Disney Pictures

Původní animované zpracování měli na práci režiséři Gary Trousdale a Kirk Wise, ovšem nyní si film do svých rukou vzal režisér Bill Condon, který měl na starost i ságu Twilight.
A kdo hrál hlavní role? Inteligentní dívku Bellu ztvárnila herečka Emma Watson, známá zejména pro svou roli Hermiony Grangerové ze sérií Harryho Pottera (2001 – 2011).
Roli prokletého prince, kterému se neřekne jinak než Zvíře, hrál Dan Stevens, který se dříve objevil ve filmu Frankenstein (2004) nebo Noc v muzeu: Tajemství hrobky (2014).
I Luke Evans se role Gastona, arogantního mladíka, jež chce získat Bellu pro sebe, chopil úchvatně.

Dle mého názoru si příběh vzali do rukou správní lidé a neskutečně se jim to povedlo. I to, co se veškerých efektů, kostýmů i zpěvu týče. Rozhodně jsem nebyla jediná, co od filmového plátna nemohla odtrhnout oči. Herecké výkony byly až nad očekávání, a tak mohu s klidem říct, že tento film doporučuji všem. (akho)