pátek 19. ledna 2018

Po pěti letech změna?

Po pěti letech nás čekají prezidentské volby, nyní už druhé kolo. Přesně tyhle dva dny mohou změnit hlavu státu České republiky. Už víte, koho vyberete? Jak si představujete opravdového reprezentanta naši krásné země?
Nad těmito otázkami jsem dlouho přemýšlel. Podle mne by měl být prezident pravicový, levicové směřování jaksi poslední dobou tíhne příliš na východ. Další rys, kterému dávám přednost, je aby byl sympatický a příjemný při vystupování na veřejnosti. Ale hlavní a velmi důležité je, aby nás první muž země dobře reprezentoval v ostatních státech a mohli jsme na něj být pyšní. Někdo takový, jako byl Václav Havel.

Nebylo by špatné se zamyslet i nad tím, jestli nechat přímou volbu prezidenta nebo se vrátit k volbě prezidenta prostřednictvím parlamentu. Podle mého názoru je lepší, když si o své hlavě státu rozhodnou právě jeho občané. Objevují se názory, že je lepší, kdyby se o volbu znovu postarala poslanecká sněmovna. Je pravda, že právě poslanci by měli vědět, co je dobré pro naší republiku. Neměli by je ovlivnit žádné předvolební kampaně. Ale já jsem osobně rád, že si můžu svobodně zvolit svého prezidenta. (am)