sobota 24. listopadu 2018

Dostanou se komerční "svátky" do kalendáře?


Dva nejoblíbenější dny v listopadu. V jeden z nich je většina obchodů zavřených, v ten druhý mají obchody největší tržby. 17. listopad je oslavovaný jako den boje a osvobození, po světě známý jako mezinárodní den studenstva. Mnoho mladých lidí už tento den bere jako jeden z dalších dnů, kdy mají volno a nemusí do školy.


Ale pro generaci Čechů, která si pamatuje cinkání s klíči na náměstí, je tento den velmi důležitý. 

Vraťme se ale k tomu druhému dnu, Black Friday. Den ve znamení obrovských výprodejů a slev. Tyto dva dny nemají vlastně skoro nic společného, krom měsíce, kdy se odehrávají. Mohlo by se ale stát, že se Black Friday stane oficiálním státním svátkem? V Kalifornii je to už skoro běžná věc. Budeme mít jeden pátek v listopadu volno vyhrazené jenom na výhodné a levné vánoční nákupy? Mě osobně by to vůbec nepřekvapilo. 

Ani by mě nepřekvapilo, kdyby se pomalu ostatní svátky oslavující historii naší republiky postupně zapomínaly a rušily se. Jak dlouho potrvá, než už si nikdo nevzpomene na založení samostatného československého státu? Nebo na výše zmiňovaný 17. listopad? Jako vhodné řešení mi přijde informovat více o tom, proč se různé státní svátky vůbec slaví a nepodporovat komerční svátky. Obávám se ale, že je pravděpodobný spíš úplný opak. (linz)

Linda Zamrazilová, 3. TM