úterý 11. prosince 2018

Zastavit naši nenasytnost


Z tisíců na stovky, ze stovek na desítky korun. Schránky se zaplňují křiklavými letáky a lidé se smrtí v očích valí do obchodů s omezeným množstvím zlevněného zboží. Takto nad tímto dnem přemýšlí asi každý, kdo ho míní využít na grandiózní přípravy na Vánoce. Jsou tyto "oslavy" však skutečně tím, čím by měly být?


Listopad je, jak už o něm čeština sama nenápadně vypovídá, znám především svou charakteristickou barevnou paletou, ve které se Matka Příroda každoročně koupe a připravuje nás svou hravostí na bezbarvé zimní radovánky. Avšak s tímto časem se pojí i události s maličko novodobějším rázem, často s významným historickým kontextem. Události, které poznamenaly život statisíců lidí. A tak tomu bylo i u Black Friday, který je dnes znám především nákupní horečkou.

Prapůvod tohoto dění musíme hledat v datu 24. října 1929. Do naší historie se zapsalo jakožto den krachu na newyorské burze, největší burzovní krach v dějinách lidstva. V Americe se během 30 minut rozplynulo přes 11 miliard dolarů a následky postihly celý demokratický svět. Avšak jak už to tak s lidmi bývá, důležité události se proměňují v marketingové tahy a skutečný význam se za oslavami upozaďuje. Významná historická událost se proměnila v další výkřik konzumní společnosti a často se již ani nebere v úvahu ono samotné datum a firmy zneužívají magické spojení Black Friday kdykoli v roce, když zrovna potřebují vyprodat sklady.

Jako o něco jasnější stránka lidského počínání se nám však v kalendáři naskýtá i datum 17. listopadu, zdůrazňující dva historické milníky. Uzavření českých vysokých škol roku 1939 a počátek Sametové revoluce 1989. Tento den je rovněž Mezinárodním dnem studentstva, který se váže právě k roku 1939, kdy se udála ona pražská demonstrace po pohřbu Jana Opletala, který zemřel na následky zranění při násilném potlačení tiché demonstrace studentů. Více než tisíc studentů bylo odvezeno do koncentračního tábora a 35 z nich tamní útrapy nepřežilo. A k tomu o půl století později demonstrace proti komunistickému režimu, jež byla zakončena brutálním násilím ze strany Veřejné bezpečnosti.

Všechno to jsou však události, jež nám zajistily demokracii a svobodný život. A přesto, že pozornost dnešní společnosti spíše uchvátí velké výprodeje, by se naše těžce vybojovaná mateřština měla zaměřit i na důležité věci v životě a zastavit alespoň v těchto dnech naši nenasytnost. (rem)

Jana Remešová, 3. TM